Türkiye’nin lider yapı malzemeleri şirketi Akçansa, faaliyetlerindeki verimliliğini, IBSS tarafından gerçekleştirilen SAP BusinessObjects projesiyle yükseltiyor.
Temelleri 1967’de Akçimento ile atılan ve 1996’da Çanakkale Çimento ile birleşmesi sonucu Türkiye’nin en büyük çimento şirketi konumuna gelen Akçansa, Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olarak faaliyetini sürdürüyor. Yıllık 6,5 milyon ton klinker ve 9 milyonun üzerinde çimento üretim kapasitesine sahip firma, bugün ülke geneline yayılmış üç farklı üretim tesisi, beş farklı terminali ve 43 hazır beton tesisiyle sektörün liderliğini yürütüyor. Türkiye’nin çimento ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayan Akçansa’nın portföyünde çimento haricinde, hazır beton ve agrega ürünleri dışında Atık Geri Kazanımı ve Laboratuvar Hizmetleri de yer alıyor.
Büyüyen yapısında iş süreçlerindeki verimliliği yükseltmek amacını güden Akçansa, bu kapsamda gerek üst yönetim gerekse sahadaki ekiplerin raporlara hızlı, kolay, lokasyondan bağımsız şekilde ve tüm muhatapların aynı bilgilere aynı perspektifle erişebilmesini hedefliyordu. Bu sayede karar destek mekanizmalarına ve satış ekibinin etkinliğine katkı sağlamayı amaçlayan Akçansa, bu kapsamda tercihini SAP’nin BusinessObjects (BO) çözümünden yana kullandı. Akçansa Bilgi Sistemleri Yöneticisi Erdinç Ödül, SAP BO’nun değer katan süreç iyileştirmelerine etkisinin bu seçimde önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Yine proje öncesinde, şirket içindeki diğer birimlerle birlikte bir rapor envanteri oluşturduklarını açıklayan Ödül, bu aşamada izledikleri rotayı şu şekilde açıklıyor: “Proje süreçlerinin bir fikir olarak ortaya çıkmasında temel birtakım aşamalar geçirdik. Bu evreler bizim için önemliydi. Özellikle hazırladığımız raporların içeriği, sunulduğu ortamlar, muhataplarımızın kimler olduğu, raporların kaç kişi tarafından, nasıl bir eforla hazırlandığı konularında detaylı bir çalışma yaptık. Bu veriler, projedeki hedeflerimizi netleştirmemizde ve güvence altına almamızda bize yardımcı oldu.”
- Üst yönetimin karar destek aşamalarına katkıda bulunmak
- Değer katan süreç iyileştirmeleri yapmak
- Raporların bilgi güvenliğini sağlamak
- Hızlı ve düzenli raporlama olanağı elde etmek
- İş uygulamaları süreçlerinde ciddi kazanımlar
- Raporlama yetkinliğinde artış ve 7/24 erişilebilir karşılaştırmalı raporlama imkanı
- Farklı ortamlardan beslenen verilere tek ortamdan erişim imkanı
- Mobil cihazlarla lokasyondan bağımsız rapor alma olanağı
- Ayda 30 adam/gün tasarruf ve böylece çalışanların katma değerli hizmet sunabilmesi
Erdinç Ödül, Akçansa Bilgi Sistemleri Yöneticisi
“Proje çalışmaları sırasında IBSS bizim önemli paydaşlarımızdan ve destekçilerimizden biri olarak dikkat çekti. Daha önce IBSS’le birlikte bir projede bulunmamamıza rağmen, ön fizibilite çalışmalarından itibaren konuya ciddiyetle eğilmeleri, metodolojik yaklaşımları ve geçmiş deneyimleri, bu ekiple çalışmakla doğru kararı verdiğimizi gösterdi.”
Proje öncesinde raporların Excel ve PowerPoint üzerinden takip edildiğine dikkat çeken Akçansa IT Proje Yönetim Uzmanı Gonca Sargın, bu durumun bilgi güvenliği hatalarına ve kişisel hatalara açık bir yapı anlamına geldiğini, ayrıca önceki raporlarda farklı kaynaklardan veri kullanımının sorunlara yol açabildiğini belirtiyor. Proje süresini 4 ay olarak belirlediklerini açıklayan Sargın, bu sürede yapılanları şöyle özetliyor: “2013 yılının Mart ayında projeyi başlattık. Danışman firma seçimi öncesinde yapılacak işleri belirlediğimiz için kavramsal analiz sürecini hızlı bir şekilde tamamladık. IBSS, beklentilerimizin üzerinde danışman planlamasıyla, tecrübeli danışmanlarıyla ve sektördeki deneyimiyle projenin zamanında ve sorunsuz tamamlanmasına büyük katkı sağladı.”
Kullanılacak ürün seçiminin ardından danışman firma arayışına giren Akçansa, bu kapsamda aday firmaların bu projeye katabileceği değer, proje maliyeti, süresi, firma tecrübesi gibi diğer bilgilerle birlikte, projede yer alabilecek danışmanların bilgi ve tecrübelerini de dikkate aldı. “Bizi istediğimiz noktaya getirecek firma olarak IBSS’i gördük.” diyen Akçansa Pazarlama ve Satış Planlama Süreç Yöneticisi Cem Gökdereli, IBSS ile gerçekleştirdikleri çalışma sonucunda karşılaştıkları performansın beklentilerinin üzerinde olduğunu vurguluyor. Yakın geçmişte tamamlanan projeyle ilgili olarak, Yönetim Kurulu’ndan en alt kademeye kadar, ilişkili tüm taraflardan olumlu geribildirimler aldıklarını belirten Gökdereli, IBSS’in başarılı çalışmalarında bunun etkisi olduğunu dile getiriyor.
Akçansa Çimento Grubu Pazarlama ve Satış Geliştirme Müdürü Onur Yazgan, projede kendi ekibinin elde ettiği faydaları şöyle özetliyor: “Pazarlama departmanı olarak müşterilerimize yarattığımız katma değerli proje ve aktivitelerin yanında, satış ekibimizin de yetkinliğini ve verimliliğini artırmayı hedefleyen, ayrıca bu ekibin sahada daha fazla zaman geçirebilmeleri adına IT altyapısına ve bilgi teknolojilerine yatırım yapan bir şirketiz.” Proje sonucunda ayda 30 adam/gün’lük bir tasarruf hedeflediklerini belirten Yazgan, bu hedefe ulaşarak pazara daha hakim olan, pazardaki değişiklikleri daha yakından takip eden bir satış ekibine kavuştuklarını dile getiriyor. Bu sayede oldukça büyük bir katma değeri ortaya çıkarabileceklerini vurgulayan Yazgan, projenin ilk aşamasında çimento satış ve pazarlama fonksiyonunun raporlarını ele aldıklarını, sonraki aşamalarda ise hazır beton ve agrega raporlarını da kurulan sisteme aktararak daha yüksek bir katma değere ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Kullanıcı raporlama ihtiyaçlarını daha bütünsel ve düzenli şekilde yönetebilmeye başladıklarını belirten Akçansa Bilgi Sistemleri Yöneticisi Erdinç Ödül, böylece bireysel ihtiyaçlardan çok, bütünsel ve kurumsal ihtiyaçlara yönelebildiklerine dikkat çekiyor. Bu sayede IT altyapısına önemli kazanımlardan birini eklediklerini belirten Ödül, IBSS ile daha önce bir proje yapılmamış olmasına rağmen, ön fizibilite çalışmalarından itibaren projeye ciddiyetle eğilmeleri, metodolojik yaklaşımları ve deneyimleriyle bu kazanımın elde edilmesinde etkili olduklarını açıklıyor.
Erdinç Ödül, bu projedeki en önemli kazanımın, 55 lokasyonda yaklaşık 700 kullanıcının kurumsal bilgiye hızlı, yalın ve görselliği ön planda tutan ortak bir platformdan ulaşmasını sağlayan bir altyapıya kavuşulması olduğunun altını çiziyor. “Artık üst yönetimimiz kendi mobil cihazları üzerinden kolaylıkla erişim sağlayabilir hale geldi. Proje öncesi, raporlama önemli bir aşamaydı ve yoğun efor ve zaman harcanmaktaydı. Bu proje ile bilginin hızla iletimini sağlayarak, değere dönüşümünde gelişim hedefliyoruz.”