Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaatın önemli ayaklarından birini çimento sektörü oluşturuyor. 70 milyon ton klinker, 100 milyon tonu aşkın çimento öğütme kapasitesi ve 80 milyon tona yaklaşan satış hacmi ile Türkiye çimento sektörü; Avrupa’da birinci, dünyada ise beşinci sırada yer alıyor. 2013’te yüzde 10 büyüyen sektör; kentsel dönüşüm ve devam eden büyük altyapı projelerinin etkisiyle yurtiçinde, dış pazarlara erişimini artırarak da yurtdışında satışlarını yükseltmeyi hedefliyor.
Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketler, işin doğasından kaynaklanan bazı kısıtlayıcı faktörlerle karşı karşıya kalıyor. Çimento depolanabilen bir ürün olmadığı ve talep mevsimsel olduğu için, özellikle sipariş, projeksiyon ve üretim süreçlerinin etkin şekilde yönetilmesi gerekiyor. Ağır bir ürün olan çimentonun taşıma maliyetleri de başka pek çok ürüne kıyasla daha yüksek oluyor. Diğer bir deyişle, sipariş ile nakliye süreçlerinin koordinasyonu ve bölgesel pazarların yönetimindeki başarı, sektör firmalarının kârlılığını doğrudan etkiliyor. Çimento sektörünün bir başka özelliği ise yatırım maliyetlerinin yüksekliği. Yatırımın geri dönüşünün alınması açısından iş süreçleri kritik önem taşıyor. Projeksiyonları ve pazar tahminlerini doğru yapmak, pazarlardaki gelişmeleri yakından izlemek gerekiyor. Bütün bu zorunluluklar, güçlü bir bilgi teknolojileri altyapısının yanı sıra etkili İş Zekası ve Raporlama uygulamalarını da gerekli hale getiriyor.

Çimento sektöründe pek çok farklı raporlama yapılması, iş süreçlerini ciddi ölçüde kolaylaştırıyor. Tahmin-talep-üretim dengesinin sağlanabilmesi açısından, geçmiş yıllardaki satış trendleri ile mevsimsellik etkisinin hesaplanması gerekiyor. Bütün bu süreçte öngörülen bütçe ile fiili bütçenin karşılaştırılması da kontrollü üretim ve büyüme açısından önem taşıyor.
- Yatırım, planlama ve üretimde, raporlama sayesinde verimlilik
- Etkin veri kullanımı
- Pazar ve müşteri bazlı raporlama ve performans takibi
- Arz ile talep arasında, verilere dayalı denge
- İş yükünde azalma
IBSS uzmanlığından yararlanan çimento şirketleri satış konusunda kapsamlı raporlara erişiyor. Sektörde stok yapma imkanının olmaması nedeniyle, satış takiplerini ve öngörülerini düzenli ve tutarlı yapmak hayati önem taşıyor. Günlük, haftalık, aylık üretim ve satışın takip edilip hem genel anlamda hem de müşteri ve pazar bazında hesaplanması gerekiyor. Bu hesaplamalar ve raporlamalar, satış ekibinin hedeflerini ve performansını belirlemekte de kullanılıyor.
Çimento şirketlerinin sadece üretimi değil, yatırımı da doğru şekilde planlayabilmesi, rekabette belirleyici rol oynuyor. Yatırım maliyetlerinin yüksek, sürelerinin ise uzun olması, üretim ağının sürekliliği açısından belirleyici rol oynuyor. Bu sürekliliği elde etmek isteyen üreticiler; yatırımların yıllara, iş alanlarına ve türlerine göre dağılımını ve devam eden yatırımların gelecek yıllara etkisini doğru şekilde raporlayabilme ihtiyacı hissediyor.
Bunların yanı sıra, şirketler İş Zekası ve Raporlama çözümleri sayesinde sadece çimento üretimini değil, hazır beton üretimini ve hazır beton üreticilerine tedarik edilen çimento miktarını da detaylı şekilde raporlayabiliyor. Örneğin, aynı şirket içindeki çimento satış ekibi bir sonraki yıl için beton üreticilerine satılacak çimentonun miktarını tahmin ederken, hazır beton ekibi de bu pazarda üretilecek beton miktarı ile ilgili tahminlerde bulunuyor. Çapraz kontrol raporları ile bu iki farklı iş kolunun birbirlerinin öngörülerinden faydalanması sağlanabiliyor.
Farklı sektörlerde uzun yıllara dayanan İş Zekası uzmanlığı ve deneyimli kadrosuyla IBSS, çimento sektörünün lider firmalarına satış, üretim, kârlılık gibi alanlarda raporlamalar sunuyor; veritabanları ve dashboard’lar oluşturuyor.
Çimento sektörüne özgü sıkıntıları çok iyi bilen IBSS, tekrarlayan ya da kesişen raporların birleştirilmesi, Excel ortamında sayısız rapor hazırlamaktan kaynaklanan iş yükünün azaltılması gibi avantajlar da sunuyor. Öte yandan, sektörün daha önceden kaydetmediği veriler de IBSS’in sunduğu arayüzler sayesinde SAP Veri Depolama (BW) sistemine girilebiliyor. Böylece veri güvenliği daha da üst seviyelere çekiliyor.