Çalık Holding bünyesinde faaliyet gösteren Gap Güneydoğu Tekstil, SAP Bütçe Planlama ve Konsolidasyon Projesi’nde IBSS ile işbirliği yaptı.
Çalık Holding bünyesinde 1987’de Malatya’da kurulan Gap Güneydoğu Tekstil (ÇALIK DENIM), yıllık 40 milyon metre üretim kapasitesine sahip bir entegre iplik ve dokuma fabrikası olarak faaliyet gösteriyor. Malatya’da bulunan entegre üretim tesisi ve Ar-Ge merkezi, İstanbul’daki satış ve pazarlama merkezi, dünya çapındaki acenteleri/ofisleriyle Gap Güneydoğu Tekstil, 1500’den fazla kişi istihdam ediyor.
2005 yılından itibaren BT altyapısında SAP’nin tüm modüllerini devreye alan Gap Güneydoğu Tekstil bu alanda sektörde “tek” olmanın yanı sıra, IBSS danışmanlığında gerçekleştirdiği Bütçe Planlama (BPC) projesiyle de sektöründeki en kapsamlı üretim bütçe projesine imza atmış oldu.
Gap Güneydoğu Tekstil Bütçe Planlama ve Raporlama Müdürü Aysun Salmanlı Şengür, özellikle SAP altyapısına kolayca entegre olabilecek, güvenilir veriler sağlayacak bir bütçe planlama uygulamasına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. “Dünyada ve Türkiye’de parametreler hızlı değişiyor. Buna göre güncel bütçeler yapılması, dolayısıyla bizim de bütçeleri 3-4 ayda bir revize etmemiz gerekiyor. Bütçe planlama çalışmalarında versiyonların hızlı ve doğru şekilde hazırlanabilmesi, tüm verilerin sistem üzerinde tutulabilmesi, departmanların kendi bütçelerini girebilmesi, bunun için de kullanıcı arayüzünün rahat ve basit olması bizim için önemliydi.” Salmanlı Şengür, firmanın Türkiye’nin farklı noktalarının yanı sıra dünyanın farklı bölgelerinde de ofisleri bulunması nedeniyle, ürün, müşteri, ülke, satış ofisi gibi farklı parametreler bazında net kârlılığın ortaya çıkarılmasının da büyük önem taşıdığını ifade ediyor.
Projeye destek veren Çalık Holding Bilgi Teknolojileri Proje Yöneticisi Mehmet Uçansoy da daha önce farklı bütçe planlama çözümleri kullanan Gap Güneydoğu Tekstil’de, Çalık Holding’in tamamıyla konsolide edilebilecek bir ürün olması dolayısıyla SAP BPC’yi tercih ettiklerini belirtiyor.
- Güncel bütçeler hazırlamak, bütçe revizyonlarını kolaylaştırmak
- Departmanların kendi bütçelerini oluşturmalarını sağlamak
- Tüm verileri sistem üzerinde tutmak
- Farklı parametreler bazında net kârlılığı ortaya çıkarmak
- Bütçe süreçleri daha doğru ve hızlı yürütülebilir hale geldi
- Zaman ve insan kaynağı tasarrufu sağlandı
- Departmanların performansları daha doğru ölçülmeye başladı
- Bütçeye ilişkin tüm hesaplamalar otomatize edildi
Aysun Salmanlı Şengür,
Gap Güneydoğu Tekstil Bütçe Planlama ve Raporlama Müdürü
“IBSS uzun süreden beri çalıştığımız bir SAP danışmanlık firması. SAP’nin raporlama çözümleri konusundaki uzmanlıklarını zaten biliyoruz; SAP BPC projesinde de kendileriyle sorunsuz çalıştık.”
SAP BPC projesinde IBSS’ten hizmet alma kararının verilmesinin ardından, titiz bir kurgu ve kavramsal tasarım süreci gerçekleşti. Bu aşamanın 2 ay sürdüğünü ifade eden Gap Güneydoğu Tekstil Bütçe Planlama ve Raporlama Müdürü Aysun Salmanlı Şengür, ardından geliştirme ve test aşamalarının geldiğini ve Eylül 2014 itibarıyla canlı kullanıma geçildiğini söylüyor. “Gap Güneydoğu Tekstil, Çalık Holding ve IBSS Danışmanlık çalışanlarından oluşan proje ekibi, böylece Çalık Holding bünyesinde canlı kullanıma alınan ilk SAP BPC projesini hayata geçirdi.”
Projenin uygulanması sırasında özellikle maliyet ve satış süreçlerindeki detaylı yapının ve ERP üzerindeki yapının oluşturulması aşamasında yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Salmanlı Şengür, ekiplerin uyumlu çalışması sonucunda bu zorlu sürecin de kolayca aşıldığını, amaçlanan hedeflere ulaşılmasında IBSS ekibinin büyük katkısının olduğunu vurguluyor.
Mehmet Uçansoy da projenin en önemli kazanımlarını şöyle özetliyor: “Şirketin geleceğini doğru ve stratejik şekilde planlayabilmek için yükümlülükleri, varlıkları ve gelirleri doğru veya doğruya en yakın şekilde öngörebilmek gerekiyor.
SAP ERP sistemindeki yatırım, insan kaynakları, duran varlıklar, kullanılan krediler, planlanan satışlar gibi verileri SAP BPC sistemine alarak, çok daha sağlıklı projeksiyonlar yapabilir hale geldik.”
Gap Güneydoğu Tekstil’de uygulanan SAP BPC projesinin en büyük faydası, bütçe süreçlerinin kısalması oldu. Aysun Salmanlı Şengür, eskiden yaklaşık 2 ay süren bütçe sürecinin 1-2 hafta içerisinde tamamlanabildiğini ve hatasız mali tablolar çıkarılabildiğini belirtiyor. Ayrıca revize bütçeler ve farklı bütçe versiyonları hazırlama işlemleri de sadece saatlerle ifade edilen sürelerde gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede önemli ölçüde zaman ve insan kaynağı tasarrufu da elde ediliyor.
Gap Güneydoğu Tekstil’in üretim firması olduğunu vurgulayan Salmanlı Şengür, bu açıdan SAP BPC’nin önemini şöyle açıklıyor: “Daha önce yaptığımız bütçe çalışmalarında satın alma, üretim, satış gibi faktörlerin hepsini tek bir birim maliyet olarak hesaplamak zorunda kalıyorduk. Ama artık her faktörü ayrı ayrı ele alabiliyor, müşteri bazında doğru maliyetleri çıkarabiliyor, bütçemizi ve öngörülerimizi daha doğru ve gerçekçi oluşturabiliyoruz. Ayrıca departmanların performanslarını da daha doğru şekilde ölçebiliyoruz.” Döviz kurları da dahil olmak üzere bütün parametrelerin otomatik olarak güncellenip hesaplanması sayesinde, firmada artık bütçeye ilişkin hiçbir hesap manuel yapılmıyor.
Gap Güneydoğu Tekstil’de uygulanan SAP BPC projesinin, Çalık Holding’in diğer firmalarındaki projelere de rehberlik ettiğini söyleyen Çalık Holding Bilgi Teknolojileri Proje Yöneticisi Mehmet Uçansoy şunları ifade ediyor: “Çalık Holding, IBBS ile daha önce de Yedaş BW Projesi, Çalık Holding BW upgrade gibi birçok kritik projede beraber çalışmıştı. Gap Güneydoğu Tekstil SAP BPC projesinde kazanılan tecrübe sayesinde, Çalık Enerji SAP BPC projesi de daha kısa zamanda ve başarıyla tamamlandı.” Gap Güneydoğu Tekstil, SAP BPC’nin ardından Mobil Entegrasyon, IFRS gibi projeleri başlatmayı planlıyor. Bu yeni projeler sayesinde IFRS’e göre bütçe oluşturması, sadece bütçe çalışmalarının değil, bütün güncel raporların mobil ortamda oluşturulup takip edilmesi hedefleniyor.