Bugünün dijital dünyasında, ortak bir raporlama dili belki de iş dünyasının en büyük ihtiyaçlarından biri. Gereksiz rakamlar, renkler ve grafiklerle dolu karmaşık raporlar, “sofistike olmak” anlamına gelmiyor. Bu gerçeği kabul ettiğimiz anda, raporlama, sunum ve dashboard süreçlerini düzenlemek ve sadeleştirmek için belirli standartlara ihtiyacımız olduğunu daha da açık bir şekilde görüyoruz. IBCS Derneği de Uluslararası İş İletişimi Standartlarını (IBCS®) belirlerken tam olarak bu görüşü benimsiyordu.
IBCS Derneği Yönetici Direktörü Dr. Jürgen Faisst ile bu standartlar ve Türkiye’deki ikinci IBCS with SUCCESS Semineri hakkında bir söyleşi yapma fırsatı bulduk. Bu söyleşiyi keyifle okuyacağınızı umuyoruz. Bir de hatırlatmamız var: 25 Eylül’de Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirilecek olan seminere sizi de bekliyoruz.
IBCS®’in temel ilkeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası İş İletişimi Standartları (IBCS®), raporlardaki, sunumlardaki ve dashboard’lardaki grafiklerin ve tabloların uygun şekilde kavramsal, algısal ve anlamsal tasarımı için pratik önerilerden oluşuyor. IBCS® Standartları ücretsiz ve herkese açık; www.ibcs-a.org/standards adresinden erişilebiliyor ve kâr amacı gütmeyen IBCS Derneği tarafından yayınlanıyor ve sürekli geliştiriliyor. Özetlemek gerekirse IBCS® inisiyatifi, müzisyenlerin notalarında ve elektrik mühendislerinin devre şemalarında olduğu gibi, iş iletişiminde de genel kabul gören bir formül ortaya koymak istiyor.
IBCS Standartlarını uygulamak bir şirkete ne fayda sağlar?
Mozart’tan Gershwin’e kadar her bestecinin farklı bir nota sistemi kullandığını hayal edin. Müzisyenler müziği nasıl görür görmez yorumlayabileceklerdi? Öte yandan, iş dünyasında tek bir şirket içerisinde bile raporlar ve dashboard’lar hazırlamanın pek çok farklı yolu bulunuyor. IBCS® Standartları, karar verme süreçlerinin tüm evrelerinde daha hızlı, daha iyi ve daha uygun maliyetli sonuçlara giden yolu açıyor.
IBCS® with SUCCESS seminerlerinin amacı nedir?
Bu uygulamanın sağladığı faydaların çok açık olmasına rağmen, iş dünyasındaki birçok kişi henüz IBCS®’in varlığından haberdar değil. IBCS® with SUCCESS seminerlerimizde, IBCS® Standartlarının SUCCESS formülünü uygulamadan önceki ve sonraki birçok pratik örneği göstererek raporların, sunumların ve dashboard’ların nasıl iyileştirilebileceği konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. SUCCESS, IBCS® Standartlarının 98 kavramsal, algısal ve anlamsal kuralını kapsayan yedi kural setinin yer aldığı, hatırlanması kolay bir formülün kısaltması anlamına geliyor.
Bu seminerlerin bireyler için faydası nedir?
Bu seminere katılmak, katılımcıların raporlamalarını önemli ölçüde iyileştirmelerine yardımcı oluyor: Rapor hazırlayanlar, zaman tasarrufu ve maddi tasarrufu sağlayan, standartlaştırılmış, yeniden kullanılabilir rapor şablonları oluşturmanın yöntemini öğreniyorlar. Analistler, daha net bilgiler sundukları için anlaşılması çok daha kolay olan standartlaştırılmış raporlar ve sunumlardan nasıl faydalanacaklarını görüyorlar. Yöneticiler, IBCS®’ in SUCCESS formülünü uygulayarak genel karar alma sürecine nasıl değer katabilecekleriyle ilgili yeni fikirler ediniyorlar.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen seminerle ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
IBCS® Standartları, Almanca konuşan ülkelerde çok popüler; ama doğrusu Türkiye’de geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ilk seminerimize bu kadar büyük bir ilgi gösterileceğini beklemiyorduk. Yerel ortağımız IBSS Danışmanlık, seminere ilişkin farkındalık ve hazırlıklar konusunda çok iyi bir iş çıkardı. Seminerden sonra katılımcılardan çok olumlu geri bildirimler aldık. Türkiye’deki yöneticiler de dünyanın diğer yerlerindeki yöneticiler gibi anlaşılmaz raporlardan şikayetçi ve bu durumu değiştirmek için de IBCS® Standartlarının SUCCESS formülünü öğrenmekten büyük bir memnuniyet duyuyorlar.
25 Eylül’de gerçekleştirilecek 2. seminer için beklentileriniz neler? Katılımcılara herhangi bir mesajınız var mı?
IBCS®’in ikinci etkinliğinin de aynı düzeyde ilgi çektiğini görmekten mutluluk duyarım. IBSS Danışmanlık ve IBCS® Derneği olarak geçen seneye göre daha da çok hazırlıklıyız. Türkiye’nin ilk yerel IBCS® Sertifikalı Danışmanı yetişti ve bu danışman artık Türk şirketlerine IBCS®’in SUCCESS formülünü uygulama konusunda yardımcı olabilecek. Seminerin bazı bölümlerini de bu danışman sunacak. Ayrıca, özellikle SAP BI çözümlerinde olmak üzere, IBCS®’i uygulamaya geçirmek için bir yıl öncesine kıyasla daha da fazla teknik seçenek bulunuyor. SAP de seminerde öğle yemeğinden sonra kısa bir sunumda bu seçeneklerden birini anlatacak.