2013’te 10. yaşını kutlayan ve her yıl teknolojiyi de kullanarak hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetini artıran Kayserigaz, belirlemiş olduğu vizyon doğrultusunda hedeflediği üstün süreç yönetimine ulaşmak için IBSS ile birlikte hareket ediyor.
Kayserigaz, “Yeşil ile barışık, mavi ile dost, temiz bir Kayseri için” prensibiyle gerçekleştirdiği çalışmalarda teknolojiden de üst seviyede faydalanıyor. Kayseri halkına güvenilir ve kesintisiz gaz arzını sağlayan kurum, kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkıyor. Şirketin merkez tesisleri içinde bulunan Doğalgaz Eğitim Evi’nde yeni aboneler ile okullardan gelen öğrenci grupları doğal gaz kullanımı hakkında bilgilendirilirken, evin güneş enerjisi kullanımı, yalıtım vb. özellikleri enerji verimliliğine yönelik bilincin yaygınlaştırılmasına aracılık ediyor. Bu kapsamda Dolgi isimli bir maskotu da bulunan Kayserigaz, sektörde farklılaşmasını sağlayan çözümler sunuyor.
2007’de Çalık Holding, 2009’da ise EWE Türkiye Holding’in hâkim ortak konumuna gelmesiyle büyük bir tecrübe ve teknoloji birikimi edinen Kayserigaz, enerji sektöründeki klasik bilgi işlem mantığının dışına çıkarak hizmet veriyor. Bu doğrultuda yaptığı çalışmalarda teknolojiyi özel olarak konumlandıran şirket, gelecek hedefleri doğrultusunda, IBSS ile birlikte ‘Etkin Bilgi Yönetimi Projesi’ni hayata geçirdi.
Proje kapsamında detaylı bir çalışma yapıldığını belirten Kahraman Dinçer, yaklaşık 4 aylık bir zaman diliminde Kayserigaz’ın 10 yıllık veri birikiminin analiz edilerek düzenlendiğini belirtiyor. “Proje ekibi ile birlikte farklı ölçek ve periyottaki tüm raporlar incelendi. İşletme körlüğü ameliyatı yaparak hangi bilgiyi, ne amaçla ve ne zaman analiz etmemiz gerektiğini ortaya koymaya çalıştık.” diyen Dinçer, Kayserigaz’ın tüm süreçlerinin üzerinden geçildiğine ve veri ilişkileri kurulduğuna vurgu yapıyor.
“Artık Kayserigaz’da raporlar anlık veriye ihtiyaç duyan ve duymayan raporlar olarak ikiye ayrılmış durumda” yorumunu yapan Dinçer, elde ettikleri faydaları şöyle özetliyor: “Projeyle birlikte, gerçek zamanlı veriye erişimi mücbir sebepler dışında kısıtlamış durumdayız. Ek olarak birimlerin de sürekli farklı rapor versiyonlarına erişmesi yerine, kendilerinin değişikliği yapabileceği raporlar sunuyoruz. Böylece hem sistemdeki hem de müdürlüğümüzün iş yükü üzerindeki rapor taleplerinde yüzde 60’ı bulan azalmalar oldu. Bu sayede, ‘Sektöre İlham Verebilecek’ yeni projeler üzerinde çalışmaya daha çok vakit buluyoruz.”
2007 yılından bu yana faaliyetlerini SAP üzerinde kullanmaya başlayan Kayserigaz’ın, bugüne kadar SAP CRM, SAP BCM, Online Sayaç Okuma, İş Zekası ve Veri Ambarı gibi birçok uygulamayı devreye aldığını belirten Dinçer, IBSS’le birlikte gerçekleştirdikleri proje sayesinde özellikle veri ambarından üst düzey faydayı almaya başladıklarını ifade ediyor. Dinçer, Etkin Bilgi Yönetimi Projesi’nin temas ettiği şirket içi birimleri ise üst yönetim haricinde müşteri hizmetleri, tahakkuk, sayaç okuma ve mali işler olarak sıralıyor.
Etkin Bilgi Yönetimi Projesi’nde gelinen noktayı “IBSS artık sadece iş ortağımız değil, IBSS çalışanları da artık yalnızca danışmanlarımız değil. Bu arkadaşlarımız, bizim gelecekteki projelerde yer alacak ekibimiz ve IBSS de bu ekiplerimizi yöneten bir birimimiz gibi.” sözleriyle özetliyor. “IBSS ile bu proje sayesinde tanıştık, şu an başka projeler için anlaşma yapma aşamasındayız.” diyen Dinçer, “Birlikte yakaladığımız frekans neticesinde daha başarılı projelere de imza atmayı amaçlıyoruz.” diyor.
Kahraman Dinçer, Kayserigaz Bilgi Teknolojileri Müdürü
Müdürlüğümüzün iş yükü üzerindeki rapor taleplerinde yüzde 60’ı bulan azalmalar oldu. Bu sayede, ‘Sektöre İlham Verebilecek’ yeni projeler üzerinde çalışmaya daha çok vakit buluyoruz.
Kayserigaz Bilgi Teknolojileri Müdürü Kahraman Dinçer, sektöre ilham veren bir şirket olmak için çalıştıklarını belirterek, bu kapsamda; “Doğru veriyi, ihtiyaç olduğu zamanda, ihtiyacı olan kişiye ulaştırmak” amacıyla yola çıktıklarını belirtiyor. “Bilgi Teknolojileri bölümü olarak öncelikle, gittikçe artan veri kalabalığını bir düzene koymamız gerekiyordu.” diyen Dinçer, bu amaçla pek çok farklı platformda kullanılan raporların ve tabloların analiz edilerek nasıl standart hale gelebileceğini araştırdıklarını ifade ediyor.
Kayseri’de 230 bin adet sayaç ve 380 bin bağlantı birim sayısına hizmet veren Kayserigaz, 2004 yılından bu yana Kayseri ve civarına hizmet sunuyor. 2014 itibariyle toplam 175 çalışanıyla hizmet veren şirket, bugün Kayseri merkez dışında, yakın ilçelerde de doğal gaz dağıtımı yapıyor.
Hazırlık sürecinde IBSS ile tanıştıklarını ve projeye dair planlamaları yaptıklarını ifade eden Kahraman Dinçer, Kayserigaz içindeki tüm birimlerden birer temsilci istediklerini ve direkt olarak proje ekibine dahil ettiklerini belirtiyor.
- Farklı platformları güvenilir bir yapı içinde birleştirmek
- Farklı veri kaynaklarını birleştirmek
- İhtiyaç duyulan veriye daha kısa sürede ulaşabilmek
- Kullanıcı dostu, kolay anlaşılabilir görsel raporların ortaya çıkmasını sağlamak
- 10 yıllık veri birikiminden üst düzey fayda sağlanmaya başladı
- Detaylı hazırlanan raporlarla, süreç yönetiminde etkinlik sağlandı
- Rapor taleplerinde yüzde 60’ı bulan azalma sayesinde verimlilik artışı elde edildi.
- Birimlerin raporlama sürecine olan katkıları artırıldı.