Türkiye’de moda ve perakendenin öncüsü Koton, devasa büyüklüğe ulaşan verilerini tek noktada birleştirip etkili raporlama süreçleri sağlamak üzere IBSS ile SAP BW ve BO projelerini hayata geçirdi.
1988 yılında İstanbul’da kurulan Koton, hızlı moda sektörünün lider firmalarından biri olarak 7600’ü aşkın personeli ile 146’sı yurtdışında, 270’ten fazlası yurtiçinde olmak üzere 400’den fazla mağazada, dünya genelinde ise 800’den fazla satış noktasında hizmet veriyor. Her gün ortalama 80 yeni ürünün vitrine çıktığı ve yılda 25 milyonun üzerinde ürün satışının yapıldığı Koton’un Türkiye’nin yanı sıra Münih, Atina, Dubai, Bükreş, Moskova gibi büyük şehirlerde de mağazaları bulunuyor. Alışveriş Merkezi ve Yatırımcıları Derneği’nin AVM’lerde yaptırdığı En Beğenilen ve Tercih Edilen Perakende Markaları Araştırması’nda üst üste iki yıl “En Beğenilen ve Tercih Edilen Kadın Markası” seçilen Koton, kendi alanındaki büyümesini sürdürüyor.
Ürün sayısının fazlalığı, her ürünün alt varyantlarının olması, üretim ve satış süreçlerinin hızı nedeniyle büyük miktarda veri üreten ve tüketen Koton, bünyesindeki Bilgi Teknolojileri ekibiyle 3 yıldır bir BT programı yürütüyor. Bu kapsamda mağazacılık kasaları, WMS, depo sistemleri gibi uygulamalar hayata geçirildikten sonra, farklı kaynaklardan gelen verilerin SAP BW on HANA üzerinde toplanmasına ve SAP BusinessObjects İş Zekası çözümünün uygulamaya alınmasına karar verildi.
Koton’da BT Direktörü olarak görev yapan Hakan Uçar bu kararı şu şekilde açıklıyor: “Koton, dinamikleri hızla değişen moda sektöründe yer alıyor, yani hayatımızın odağında hız yatıyor. Değişimlere karşı anında ve hızlı çözümler üretmemiz gerekiyor. Bunun için de elimizdeki büyük verinin hızlı analiz edilip raporlanması ve yorumlanması, bunların süratle iş kararlarına dönüştürülmesi büyük önem taşıyor.”
Koton Yazılım Geliştirme Yöneticisi Ahmet Cengiz de bu kararın önemini şöyle vurguluyor: “Raporlama bizim için öylesine kritik ki İş Zekası projesini, ERP projemizin bile öncesine aldık.”
- Farklı kaynaklardan gelen verileri tek noktada toplamak
- Sektördeki değişimlere karşı anında ve hızlı çözümler üretmek
- Büyük miktardaki veriyi hızla analiz edilip raporlayabilmek
- İş kararlarını hızlandırmak
- Veri tutarlılığı ve güvenilirliği sağlandı
- Dinamik bir veri analiz ve raporlama yapısı kuruldu
- Raporlama süreçleri hızlandırıldı ve görselleştirildi
- Karar süreçlerinde verimlilik elde edildi
Hakan Uçar, BT Direktörü, Koton
Ahmet Cengiz, Yazılım Geliştirme Yöneticisi, Koton
IBSS’in projeleri vaktinde tamamlaması ve doğru çözümlerle gelmesi çok önemli. Ama bunun da ötesinde, bizi anlayıp bize göre çözüm sunmaları, empati kurabilmeleri, bizden biri gibi çalışmaları bizim için çok değerli.
Koton, IBSS danışmanlığında uygulamaya aldığı SAP BusinessObjects İş Zekası çözümü sayesinde bugün 40-50 farklı raporu bu sistem üzerinden alabiliyor. Her bir rapor kendi içinde farklı boyutlar içerdiği ve farklı kırılımlar sunduğu için aslında bu sayı, mevcutta kullanılan 200-250 rapora karşılık geliyor. Koton Yazılım Geliştirme Yöneticisi Ahmet Cengiz, projeyle sağlanan faydaları şöyle açıklıyor: “Buradaki en büyük kazanımımız, farklı sistemlerden gelen verilerin hızlı bir şekilde merkezi bir noktada toplanması. Daha öncesinde birçok sistemden bağımsız alınan raporlar, farklı değerler üretiyor, bu da iş süreçlerini aksatabiliyordu. Artık veri tutarlılığı maksimum seviyeye çıkarıldı.”
SAP projesiyle iş ihtiyaçlarını daha kısa sürede karşılayabilir hale gelen Koton’un BT Direktörü Hakan Uçar da özellikle planlama, finans, İK ve mağazacılık alanında iş kararları üzerinde çok olumlu etkiler gözlemlendiğini belirtiyor.
“Günlük kararlarımızı bu raporlara dayanarak alıp hızla aksiyona dönüştürebiliyoruz. Eskiden uzun sürelerde hazırladığımız raporlar artık çok daha kısa sürede teslim edilir hale geldi. Ayrıca verilerin görselleştirilmesi de iş süreçlerimizi olumlu etkiledi.” Koton, yetki bazlı olarak uygulanan proje sayesinde veri güvenliğini de artırdı. Şirket, yıl sonuna kadar raporların yüzde 80-90’ından fazlasını SAP BW üzerinden almayı hedefliyor.
“Yeni bir sistem kuracaksanız, sistemi iyi bilen biriyle çalışmanız gerekiyor. Bu anlamda birbirimizi çok iyi tamamladığımızı düşünüyorum,” diyen BT Direktörü Hakan Uçar, Koton’un 2023 hedefleri doğrultusunda IBSS ile birlikte yapacakları başka çok sayıda proje olduğunu belirtiyor. Koton’un gelecek hedefleri arasında özellikle ERP, büyük veri analizi, öngörüye dayalı analiz (Predictive Analytics) ve Lumira uygulamaları yer alıyor.
Ahmet Cengiz de IBSS’in danışman ekibinden çok memnun olduklarını söyleyerek, “IBSS, taleplerimize hızla cevap veriyor, Bu da Koton’un doğasına çok uygun bir yaklaşım,” diyor.
Koton, daha önce kullandığı farklı raporlama platformlarının ardından bellek-içi çözüme yönelmeyi tercih etti ve SAP HANA’yı uygulamaya aldı. SAP ERP kullanılmamasına karşın başarıyla tamamlanan SAP BW on HANA kurulumunun ardından İş Zekası süreci başladı.
Önce şirket dışından birkaç danışmanla işbirliği yapıldı ama SAP HANA’nın gücünü ve yapabileceklerini gören Koton, daha hızlı ve verimli ilerlemek için bu uygulamada deneyimli bir SAP iş ortağı arayışına girdi girdi. Ahmet Cengiz bu süreci şöyle anlatıyor: “Acil bir raporlama ihtiyacı için IBSS’le temasa geçtik ve beklentilerimizi ilettik. Bu beklentilerimizin hızla karşılandığını görünce projeyi IBSS’le birlikte yürütme kararı aldık.”
Koton proje ekibi, IBSS danışmanlığında bir metodoloji oluşturarak aynı anda dört ayrı proje yürüttü. Öncelikle SAP BPC üzerinden raporlama projesiyle başlayan süreçte ayrıca SAP BW üzerinde veri deposu oluşturma, oluşan verilerin yayınlanması için dashboard’lar hazırlama ve depo sisteminden verilerin çekilmesi konularında da projeler devam etti.
BT Direktörü Hakan Uçar, projede IBSS ile çalışmaya karar verilmesini şu şekilde açıklıyor: “IBSS ile bir araya geldiğimizde, firmanın kendi alanında uzmanlık seviyesinin derin olduğunu anladık. Çalıştıkları kadrolar ve kadro sayıları bizim ölçeğimizde bir firmanın hizmet alabileceği seviyedeydi. Farklı alanlardaki IBSS kadrolarının paralel çalışması sayesinde daha çok sayıda proje daha kısa zamanda tamamlanabilir hale geldi.”