Santa Farma, IBSS tarafından uygulanan SAP Veri Ambarı ve BusinessObjects projeleriyle şirketin raporlama yeteneklerini artırdı.
İlaç sektörüne ilk adımını Farma Laboratuvarı ile 1944 yılında atan Santa Farma, daha sonra Santa Laboratuvarı ile birleşerek büyüme sürecini başlattı. 1954 yılında Santa Farma İlaç Fabrikası Kolektif Şirketi, 1973’te ise Santa Farma İlaç Sanayi A.Ş. kuruldu. Şirket, geliştirdiği ürünlerin yanı sıra çokuluslu kuruluşların ilaçlarını da Türkiye’de lisans altında üreterek ürün gamını zenginleştirdi.
Santa Farma, teknolojik dönüşümün ilk adımı olarak Kasım 2010’da SAP Üretim Planlama, Malzeme Yönetimi, Mali Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Kontrol, Kalite Yönetimi, Satış ve Dağıtım, Depo Yönetimi, EFT ve Kârlılık Analizi modüllerini devreye aldı. Sonraki adımda, hızlı ve esnek raporlama ve etkin bir paylaşım imkânı sunan SAP Veri ambarı (SAP BW) SAP BusinessObjects platformuna geçiş projesine karar verildi.
Santa Farma İş Zekâsı Projesi Ocak 2012’de, IBSS’nin danışmanlığında iki fazlı olarak başlatıldı. İlk fazda Malzeme Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, Satış ve Dağıtım, Kârlılık Analizi modüllerine ait kullanıcı istekleri karşılandı. Ayrıca ileride ihtiyaç duyulabilecek analizlerin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak esnek bir sistem kuruldu.
- Hızlı ve esnek raporlama ve analiz yapmak
- Etkin rapor paylaşımı sağlamak
- SAP-dışı süreçleri sisteme entegre etmek
- Karar destek sistemlerini etkin ve verimli hale getirmek
- SAP ve SAP-dışı veriler için tek bir platform
- Şirketin raporlama yetenek ve imkânlarının artması
- Hızlı ve esnek raporlama
- Raporların etkin paylaşımı
- Çapraz kontrollerde kolaylık
- Detaylı kârlılık analizlerinin belirlenen modelde alınabilmesi
- Analizlerin hızlanmasını sağlayan esnek bir sistem
Arzu Demirer, Santa Farma Bilgi İşlem Müdürü
İş Zekası üzerine odaklanmış bir yapıyla hareket etmeleri, IBSS’in de teklif aldığımız firmalar arasında olmasını sağladı. Projeye dair hazırlıkları ve verdikleri güven neticesinde seçimimizi IBSS’ten yana kullandık. Geldiğimiz noktada elde ettiğimiz fayda, doğru tercih yaptığımızın bir kanıtı. Projenin ikinci fazının tamamlanması ve daha sonra eklenebilecek uygulamalarla bu faydanın daha da artacağına inanıyoruz.
Projede, verilerin tek bir merkezde toplanması için SAP Veri Ambarı ürünü, raporlama aracı olarak da SAP BusinessObjects tercih edildi. Tıbbi satış mümessillerine gönderilecek haftalık ve aylık raporlar için SAP Web Intelligence, kullanıcıların detaylı analiz yapabilmesi için de SAP Analysis ürün ve çözümleri seçildi. Ayrıca şirket yöneticileri için de bir Dashboard tasarlandı. Projenin ikinci fazında ise Üretim, Satınalma, Mali Muhasebe, Kalite Yönetimi modüllerine ait kullanıcı istekleri karşılandı.
Santa Farma Bilgi İşlem Müdürü Arzu Demirer, proje hakkında şunları ifade ediyor: “SAP’nin İş Zekası konusunda yaptığı yatırımlar ve SAP BusinessObjects İş Zekası çözümlerine verdiği önem, SAP’yi tercih etmemizi sağladı.” Projenin ikinci fazının ardından, mobil çözümlerin devreye sokulmasına yönelik çalışmalar da başlatıldı.