DWC mimarisi ve çalışma prensipleri:
1. katman-Bağlantılar: SAP DWC farklı kaynak sistemlere bağlanarak bu sistemlerdeki verileri harmanlama imkânı sunuyor. Şimdilik SAP ABAP, SAP HANA ve OData olmak üzere 3 temel bağlantı tipi bulunuyor.
2. katman-Veri depolama: SAP DWC, verileri saklama biçiminde iki yaklaşım sunuyor. Bunlardan birincisi verileri fiziksel olarak DWC içerisine almak; ikinci yöntem ise verileri fiziksel olarak DWC içerisine almadan anında veri kaynağından okumak.
3. katman-Servisler: Sistemin sağladığı Alan/Kullanıcı Yönetimi, Veri/İş Modelleme, Dosya Yönetimi ve Veri Güvenliği gibi temel işlevler, Servisler katmanında bulunuyor. Bu katman, SAP DWC’nin doğrudan son kullanıcıya yönelik bölümünü oluşturuyor. Bu katmanda gerek bireysel gerek belirli bir departmandaki kullanıcılar için bağımsız bir şekilde oluşturulabilen ortam (space) kurma alanı sunuluyor. Bu alanların birbirinden izole bir şekilde kullanılabilmesi, güvenlik ve denetim için önemli bir avantaj sağlıyor. Burada her bir ortamın sistem donanımının ne kadarını kullandığı, içinde kaç tane veri modeli olduğu ve kullanım tiplerinin neler olduğu kolayca görüntülenebiliyor. Bu sayede IT ekibi bu sistemi kolaylıkla yönetebiliyor. Bununla birlikte ortamlar, sadece isimlendirme yapmak gibi basit bir işlemle kullanıma hazır hale geliyor.
3. katmandaki Veri Modellemesi özelliği ile kullanıcılar, baştan sona modelleme yaparken gerçekleştirilmesi gereken tüm adımları uygulayabiliyor. Tablolar arasında ilişkiler oluşturabiliyor, veri manipülasyonu yapabiliyor, filtremeler yaparak verileri sınırlandırabiliyor. Ürün burada kullanıcıya bir semantik katman da sunuyor. Bu sayede tablo oluşturma, tabloyu oluşturan bilgileri düzenleme gibi işlemler uzmanlık bilgisine ve IT desteğine ihtiyaç kalmadan yapılabiliyor. Teknik bilgi gerekmeden veri modellemesi yapmayı sağlayan bu özellik, modelleme sırasında sunduğu kolaylıkların yanı sıra hem modeli kullanan kişinin hem daha sonra bu modeli kullanacak olan kişilerin, gerekli bilgileri rahat bir şekilde görmesini sağlıyor. Bu katmandaki İş Modellemesi özelliği de bir bakışta verinin nerden başladığını nereye kadar gittiğini ve ne şekilde raporlandığını gösteriyor.
4. katman-Raporlar: Raporların oluşturulmasını sağlayan bu katman ile kullanıcılar, verileri oldukça verimli bir şekilde kullanabiliyor. Bu sayede çözüm, sadece veri modellemesi yapmayı değil aynı zamanda veriyi anlamlandırıp görselleştirmeyi de sağlıyor. SAP Analytics Cloud’un story modu ürüne “embed” edilmiş olarak sunuluyor. Bu sayede SAP Analytics Cloud’un tüm yetkinlikleri aynı platformda ayrıca bir raporlama ürününe ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor.