Recep Durdu
IBSS İş Zekası Uzmanı
Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişirken, kurumsal iş uygulamalarında da işletmelerin ihtiyacına en iyi yanıtları verecek ürünleri hazırlamak adeta bir F1 yarışına dönüşüyor. Bu yarışta kimi zaman birbirine yakın kulvarlarda yer alan araçlar, hem seyirciler (yani müşteriler) hem de pilotlar için gereksiz bir karmaşaya sebep olabiliyor. SAP ise sadeleşme stratejisi çerçevesinde, karmaşanın her türlüsüne son vermek istiyor. İş Zekası alanındaki çözümler de buna dahil.
Yaklaşık üç yıl önce hayata geçirilen SAP Convergence stratejisi, 16 farklı istemci aracının aradan geçen süreçte Crystal, Webi, Analysis Office, Design Studio ve Lumira olacak şekilde toplam 5 adede kadar indirilmesini sağladı. Üstelik bu sadeleşme esnasında tüm işlevler ve içerikler korunurken, BI4.X sürümlerinin hiçbirine destek kesilmedi. Şimdi ise sırada bir başka büyük birleşme var: Şu an beta sürümünde bulunan Lumira 2.0 piyasaya sürüldüğünde, Design Studio ve Lumira aynı ürün çatısı altında buluşmuş olacak. Yılın üçüncü çeyreğine kadar bu adıma ulaşması beklenen birleşme sayesinde, iş kullanıcıları tarafından hızlı prototiplemeden, geliştiriciler tarafından oluşturulacak geniş̧ ölçekli dashboardlara kadar uçtan uca akışı bir arada sunacak bir yapı mümkün kılınacak.
SAP’nin BI Convergence stratejisinde gelinen noktayı ve gelecek hedeflerini paylaşmak, çözüm ortaklarının soruları yanıtlamak için 20 Nisan’da düzenlediği online oturuma, IBSS ekibi olarak biz de katıldık. SAP İş Zekası birimi Genel Müdürü ve Global Başkan Yardımcısı Jayne Landry başta olmak üzere pek çok uzmanın yer aldığı bu oturumdan edindiğimiz bilgileri de iki yazılık bir seri halinde sizlerle paylaşmak istedik. Serinin bu ilk blog yazısında, Lumira ve Design Studio birleşmesi hakkında Jayne Landry’ye yöneltilen en kritik soruları ve yanıtlarını kısaca özetliyoruz:
Böyle bir birleşmeye neden ihtiyaç duyuldu?
Çevik bir görselleştirme aracı ile özel bir uygulama, aslında kullanım ortamında zaten çakışıyor. Lumira ve Design Studio da işte tam olarak bu nedenle birleşiyor. Bu sayede bir üründen diğerine, ihtiyaçlara göre sorunsuz geçiş̧ yapmak ve bunları birlikte kullanmak kolaylaşacak.
Design Studio ve Lumira birleşmesiyle birlikte Lumira 2.0’dan neler beklemeliyiz?
Bu birleşmeyle üç ayrı kategoride iyileştirme yapmış oluyoruz.
- Geliştirilmiş veri erişimi: Lumira 2.0 ile kurumsal verilerin uygulama içerisine alınması ihtiyacı ortadan kaldırılıyor. Lumira Discovery ile BW ve HANA kaynaklarına canlı bağlantı sağlanırken, Lumira Designer ile SAP olmayan kaynaklara UNX aracılığı ile canlı olarak bağlanılabiliyor.
- Geliştirilmiş̧ kullanıcı deneyimi: İş kullanıcılarının ürünü benimsemesini ve kullanmasını kolaylaştırıyor.
- Ortak kod tabanı: Lumira ile Design Studio artık aynı kod tabanını paylaştığından, iş kullanıcılarının oluşturduğu veri görselleştirmeleri analitik uygulamalar içinde de kesintisiz olarak kullanılabiliyor.
Lumira 2.0’ın bir diğer önemli özelliği ise önceki sürümde bulunmayan SSO desteğinin gelmesi. Lumira 2.0 kullanılabilirlik, veri erişimi ve karmaşık analitik uygulamalar yaratabilmek konusunda da önemli geliştirmeler sunuyor:
- Veri erişimi: Lumira Discovery ile BW ve HANA kaynaklarına canlı erişim sağlanıyor. Lumira Designer’da ise Universe verisine erişim geliştiriliyor. Böylece Universe bağlantısında satır sınırlaması kalmıyor. Ayrıca Lumira Designer ile BW/HANA/Excel veri kaynaklarından alınan verilerin BI platformu üzerine alınması ve offline veri kaynağı olarak kullanılması da mümkün hale geliyor.
- Kullanılabilirlik: Lumira Discovery, geliştirilmiş̧ filtreleme ve giriş̧ denetimleri, düzeltilmiş̧ çizgiler ve gelişmiş̧ biçimlendirme denetimi gibi yeni grafik özellikleri ile çok daha geliştirildi.
- Discovery-Designer birlikteliği: Lumira Designer ile bir Lumira Discovery görselleştirmeyi açma ve onu tamamen güçlendirilmiş̧ bir analitik uygulamaya dönüştürme becerisine sahip olunacak. Bu, en basit görselleştirmeden planlama uygulamalarına kadar tüm gösterge tablolarının aynı araçla ele alınabilmesini sağlıyor. İhtiyaçlar değiştikçe, araçları değiştirmek gerekmiyor.
Design Studio’daki veri limitleri Lumira 2.0 ile ortadan kalkıyor mu?
Universe için halen DS 1.6’da olduğu gibi sınırlamalar bulunsa da BEx ve HANA veri kaynaklarında, arka uçta sınırlar tanımlanabiliyor. İlk güncelleme olan Lumira 2.0’da bu konuda bir değişiklik olmasa da, yeni altyapıya geçiş sonrasında bu durum tekrar değerlendirilecek.
BO Explorer’da bulunan arama özelliğini Lumira 2.0’da görebilecek miyiz?
BO Explorer benzeri arama özelliğini Lumira’ya entegre etmek SAP’nin öncelik listesinde üst sıralarda. Lumira 2.0’da bu özellik henüz sunulmuyor ancak geliştirmeler listesinde öncelik tanınacak.
Lumira 2.0’ın Mac uyumluluğu ve iOS’taki mobil görünürlüğü konusunda nasıl bir yol haritası var?
SAP, kendi stratejisini özel bir Mac masaüstü istemcisi oluşturmak üzerine değil, tarayıcı tabanlı bir veri hazırlama deneyimi sunmak üzerine kuruyor. Bu da -kesin olmamakla birlikte- önümüzdeki yılın ortaları için planlanıyor. Mobil BI uygulaması bugün Lumira 1.x dosyalarının kullanımını ve hatta çevrimdışı tüketimini destekliyor. Uygulamanın Lumira 2.0 dosyalarını desteklemesi için bu yılın ortalarında bir geliştirme yapılması hedefleniyor.
Lumira, Analysis for OLAP’ın yerini tam olarak ne zaman alacak?
Uzun vadede Lumira’nın A4OLAP yerini alması bekleniyor ancak henüz bunun gerçekleşmesi için erken. Analysis for OLAP hala geliştirilmeye devam ediliyor. OLAP veri kaynaklarına Lumira üzerinden erişim tam olarak desteklenmedikçe, A4OLAP geliştirilmeye ve yol haritasında yer almaya devam edecek gibi görünüyor.
SAP BI Convergence stratejisinde sonraki adımlarda neler bekleyebiliriz?
Bir sonraki aşamada yerleşik (on-premise) yapılar ile bulut arasındaki köprüleri geliştirerek inşa etmeye devam edeceğiz. Veri seviyesinde Universe datalarını ve Lumira veri setlerini kullanarak bu sürece başladık ve içeriğini genişletmeye devam edeceğiz.