20 bin çalışanı ve 150 ülkeye ulaşan satışlarıyla Şişecam Topluluğu, 2020’de dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefine doğru ilerlerken, IBSS danışmanlığında SAP çözümleri kullanıyor.
Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında global bir oyuncu olarak çalışmalarını yürütüyor. “Düzcam”, “Cam Ev Eşyası”, “Cam Ambalaj” ve “Kimyasallar” olmak üzere dört ana iş grubunda faaliyet gösteren Topluluk, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan, Bosna Hersek, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Ukrayna, Mısır ve Hindistan’da üretim yapıyor.
Şişecam 79 yıllık deneyimi, 20 bin çalışanı, 13 ülkeye yayılmış üretim faaliyetleri ve 150 ülkeye ulaşan satışlarıyla uluslararası ölçekte bir Topluluk olarak, 2020 vizyonu doğrultusunda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olma hedefiyle yoluna devam ediyor.
Bulunduğu sektörde değer yaratma stratejisiyle en ileri teknolojileri ve yenilikleri kullanan, Ar-Ge yatırımlarıyla ürün ve üretim süreçlerini sürekli geliştiren Şişecam Topluluğu, katma değerli ürün yelpazesini genişletiyor ve pazar payını her geçen gün artırıyor. Bu başarının temelindeki asıl gücün insan kaynağı olduğunun bilinciyle, Topluluk “birlikte gelişir ve geliştiririz” ilkesi doğrultusunda hareket ediyor.
- “Birlikte gelişir ve geliştiririz” ilkesi doğrultusunda İK süreçlerini iyileştirmek
- Çalışanların katma değer üreten fikirlerini daha kolay paylaşmalarına yönelik bir ortam yaratmak
- İK altyapısını ek maliyetlere gerek kalmadan geliştirmek
- İK raporlama süreçlerini iyileştirmek
- Paylaşıma ve yeniliğe açık bir çalışma ortamı elde edilmesi
- Çalışanlardan gelen önerilerin sayısında artış
- Raporlamaların görsel verilerle zenginleştirilmesi
- İK ekranlarına doğrudan tarayıcı üzerinden erişim
Sevgi Büyükdere, Şişecam Topluluğu BT Uygulama Geliştirme Yöneticiliği BT Uygulama Uzmanı
IBSS’in benzer ölçekteki firmalarla yürüttüğü geniş çaplı SAP projelerinin başarılı sonuçları, seçimimizde etkili oldu. IBBS ekibi, SAP NetWeaver Portal içerisinde yer alan Visual Composer ürününün aktif hale getirilmesini, SAP HCM ve Active Directory sistemleriyle entegre çalışmasını sağladı.
hedeflerine ulaşması için, personelin Topluluk strateji ve hedefleriyle uyumlu, katma değer üreten, yenilik yaratan ya da geliştiren nitelikte, yaratıcı ve özgün fikirlerini paylaşmalarına imkan sağlayan ortamların yaratılması gerekiyordu. Bunun için de BT altyapısında gerekli dönüşümün sağlanması öncelikli konu olarak ortaya çıkıyordu. Bu süreci anlatan Şişecam Topluluğu BT Uygulama Geliştirme Yöneticiliği BT Uygulama Uzmanı Sevgi Büyükdere şunları ifade ediyor: “Topluluk bünyesindeki İK Stratejileri ve Organizasyonel Gelişim Yöneticiliği, konu ile ilgili olarak farklı şirketlerdeki uygulamaları inceledikten sonra hazırladığı ön analiz raporunu birimimize iletti. Çözümleri ve aday firmaları değerlendirdikten sonra, İK merkezli bu dönüşüm sürecinde IBSS ile çalışmaya karar verdik. IBSS’in benzer ölçekteki firmalarla yürüttüğü geniş çaplı SAP projelerinin başarılı sonuçları da seçimimizde etkili oldu.”
İK dönüşüm projesinde SAP Visual Composer, SAP NetWeaver Portal (7.3) ve SQL veritabanı kullanıldığını belirten Sevgi Büyükdere, Şişecam Topluluğu’nun diğer BT süreçlerinde de SAP ürünleri ve SQL veritabanı kullanılıyor olduğu için ek bir yatırıma gerek duyulmadığını ifade ediyor. Büyükdere, mevcut yatırımlar üzerinden yürütülen sürece IBSS’in katkısını şu sözlerle vurguluyor: “IBBS ekibi, SAP NetWeaver Portal içerisinde yer alan Visual Composer ürününün aktif hale getirilmesini, SAP HCM ve Active Directory sistemleriyle entegre çalışmasını sağladı.”
Şişecam Topluluğu’nda yürütülen proje sonrasında, hedeflendiği şekilde paylaşıma ve yeniliğe açık bir çalışma ortamı elde edildi. Şişecam Topluluğu BT Uygulama Geliştirme Yöneticiliği BT Uygulama Uzmanı Sevgi Büyükdere, projenin sonuçlarını şöyle özetliyor: “Artık Şişecam Topluluğu çalışanları, kurumumuza ilişkin her türlü önerilerini sisteme detaylı bir şekilde rahatça girebiliyorlar. Bu sayede, çalışanlarımızdan gelen öneri sayısı kısa sürede yüksek rakamlara ulaştı. Ayrıca yeni kurduğumuz sistemin sağladığı grafiksel raporlar sayesinde üst yönetimimiz ve ilgili iş birimleri de gerekli bilgiye etkin bir şekilde ulaşabilir hale geldi.”
IBSS tarafından uygulaması yapılan proje sonucunda, İK biriminin kullandığı giriş ve değerlendirme ekranlarına doğrudan tarayıcı üzerinden ulaşılabilmesi de en önemli kazanımlardan biri oldu. Bu sayede kullanıcılar, hiçbir ek bir maliyet olmaksızın, sisteme rahatça ulaşma imkanı kazandı. Raporlama sürecini de iyileştiren proje sonucunda, raporlama seçenekleri arasında grafiksel unsurların da yer alması sağlandı ve böylece raporların görsel zenginliği artırıldı.