Son yıllarda yaptığı atakla Türkiye’yi modern raylı ulaşımla buluşturan TCDD’nin kurumsal kaynak yazılımı süreçlerini yöneten HAVELSAN, özel SAP BusinessObjects uygulamasında IBSS’in uzmanlığına güveniyor.
Geçmişi 1850’li yıllara dayanan Demiryolları İdaresi, bugün T.C. Devlet Demiryolları ismiyle, ülkemizin ulaştırma sektöründeki en önemli kurumlarından biri olma niteliği taşıyor. Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin adını raylı ulaşım sektöründe başarıyla temsil eden kurum, yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında teknolojinin sunduğu olanaklardan da faydalanıyor.
Mayıs 2013’te çıkartılan kanunla birlikte altyapı ve taşımacılık olmak üzere iki farklı alanda iki farklı şirket olarak yoluna devam edecek olan TCDD, bu kapsamda, mevcut raylı ulaşım hatlarını taşımacılıkta kullanacak özel şirketlerle yoğun bir rekabete girecek. Bu rekabette öne çıkmak isteyen kurum, 7 yıl önce HAVELSAN ile başlattığı Kurumsal Kaynak Yazılımı Projesi’nin önemli bir parçasını HAVELSAN ile devreye aldı. Bu çalışma BusinessObjects üzerinde geliştirilirken IBSS teknik danışmanlığından faydalanıldı.
HAVELSAN Proje Yöneticisi Mehmet Nuri Soydan, Devlet Demiryolları’nın bu vizyonunu desteklemek adına halihazırda dokuz farklı modülü içeren bir kurumsal kaynak yazılımı projesi yürüttüklerini belirtiyor. İşletme Yönetim Bilgi Sistemi, Altyapı Varlıkları Yönetim Sistemi, Araç Bakım Yönetim Sistemi, Finansal Kaynaklar Yönetim Sistemi, Malzeme Stok Kontrol Yönetim Sistemi, Proje Yönetim Sistemi, Yönetim Bilgi Sistemi ve İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi modülleriyle, TCDD’nin tüm süreçlerini kontrol eden ve yöneten bir sistem kurguladıklarını açıklayan Soydan, IBSS’in desteğiyle gerçekleştirdikleri projeyle ilgili olan talebin ise doğrudan TCDD Yük Dairesi Başkanlığı’ndan geldiğinin altını çiziyor.
HAVELSAN olarak, IBSS’le daha önce bir başka projede çalışmadıklarını belirten Soydan, TCDD’nin bu özel çalışmasındaki BusinessObjects arayüz tasarımı ve diğer detaylara dair birkaç şirketle görüştüklerini belirtiyor. Soydan ayrıca, “Aday firmalardan, projede yer verecekleri isimleri ve bu isimlerin özgeçmişlerini istedik. Deneyimlerine, tecrübelerine bakarak ve yapacağımız işe en uygun olan özgeçmişi tercih etme kararı aldık. IBSS’le de bu noktada çalışmaya başladık. Özellikle harita tabanlı uygulamalardaki tecrübeleri önemli fayda sağladı. Projede, IBSS ve HAVELSAN ekipleri haricinde TCDD’nin ilgili birimlerinden isimler ve ODTÜ’den iki danışman akademisyen de yer aldı. HAVELSAN içindeki farklı birimlerin yöneticileri, IBSS’le doğru bir teknik birliktelik yakalandığı konusunda hemfikir. IBSS, teknik destek sağlamanın yanında, bizim ekibimizin de bu alanda tecrübe kazanmasına katkı sağladı. Bundan sonra yürüttüğümüz benzer ya da farklı çeşitli projelerde de yine IBSS’le çalışmaktan memnuniyet duyarız.” yorumunu yapıyor.
Mehmet Nuri Soydan, HAVELSAN Proje Yöneticisi
- TCDD’nin yeni yapılanması öncesinde rekabete uygun bir konuma ulaşmak
- Yük Dairesi Başkanlığı’nın rekabet analizi çalışmaları için ideal bir ortam sunmak
- SAP sistemi içindeki farklı kaynaklardan toplanan güncel verileri aktif bir şekilde kullanmak
- Kullanıcı dostu, kolay anlaşılabilir görsel raporlar hazırlamak
- Rekabete açılacak raylı ulaşım yük taşımacılığında yeni yapılanma sonrası avantaj elde etmesi için uygun ortam oluşturuldu
- Farklı güzergahlar için en uygun maliyetli seçenekler belirlenebilir hale geldi
- Yalnızca demiryolu değil, karayolu taşımacılığıyla rekabette de avantaj sağlandı
- TCDD’nin Kurumsal Kaynak Yazılımı projesinden elde edilen verimde artış sağlandı
Mevcut tarifelerinin, sabit fiyatlı tarifeler olması nedeniyle maliyeti etkin bir şekilde değerlendirme fırsatı bulamayan TCDD, yeni yapılanma sonrasında kapsamlı simülasyon ve analizler gerçekleştirerek optimum noktaya erişmeyi amaçlıyordu. Şu anki durumda müşterilere verilen teklifler sektör koşullarıyla yeterince uyumlu olmazken, bu durum, TCDD’nin rekabet yarışında geride kalmasına da neden oluyordu. Kurum, bu nedenle yalnızca ileride artacak demiryolu taşımacılığı rekabetinde öne çıkmakla sınırlı kalmayarak, karayolu taşımacılığına karşı maliyet faktörlerinin etkisini de ölçmek istiyordu. Projeyle birlikte yapılabilir hale gelen simülasyonlar, kurumun talep ettiği ihtiyaçların karşılanmasını sağladı.
Proje kapsamında öncelikle, yurtdışında bulunan benzer ölçekteki demiryolu şirketlerini incelediklerini belirten Soydan, karşılarına çıkan tabloyu; “Her şirketin kendine özgü bir yazılımı vardı.” sözleriyle tanımlıyor. Kurumsal kaynak yazılımı kapsamında elde ettikleri verileri yeni projeye aktardıklarını belirten Soydan, IBSS’le bu noktada çalıştıklarını ve yaklaşık 6 aylık bir süre içinde süreci tamamladıklarını ifade ediyor.
Gerçekleştirilen projeyle birlikte yük taşımacılığında en ideal öneri bulunabiliyor. Örnek olarak, Eskişehir’den, Malatya Çetinkaya’ya yapılacak bir yük taşıma söz konusuysa, TCDD yetkilileri henüz teklif aşamasında kuzey koridorunun mu yoksa güney koridorunun mu daha verimli olacağını görebiliyor. Yükün miktarı, vagon ve lokomotif tipleri gibi farklı kriterleri kullanma olanağı elde eden TCDD, maliyetleri anında görebiliyor. Kurum, ayrıca vagon ve güzergah karşılaştırması haricinde, aynı taşımacılığın karayoluyla yapılması durumundaki maliyetleri de görerek karşılaştırma yapabiliyor. Bu da, özellikle teklif aşamasında kuruma önemli avantaj sağlıyor.
Projeyle birlikte kullanıcılar ekranlarında hangi istasyondan hangi istasyona taşıma yapabileceklerini, rotalarını, vagon ve lokomotif tiplerini belirleyerek simülasyon yapabiliyor. Bu sayede yalnızca demiryolu değil, karayolu taşımacılığına göre de en ideal teklif müşteriye sunulabiliyor.
IBSS ve HAVELSAN proje çalışanları, ortaklaşa projede TCDD’nin kullanımındaki tüm istasyonların, tüm hat kesimlerinin ve ilgili diğer verilerin harita üzerinde analizi için gerekli altyapıyı kurma görevini üstlendi. SAP BusinessObjects üzerinde geliştirilen harita komponenti yardımıyla bilgilerin sayısallaştırılması sağlanıp bu sayede kullanıcıların kolayca analiz gerçekleştirebilmesinin yolunu da açtı.
Haziran 2013’te başlayan ve Aralık ayı sonrasında IBSS ekibinin de dahil olduğu MATRİS (Maliyet Tabanlı Rekabetçi Fiyat Sistemi) projesi, planlandığı gibi Haziran 2014’te kesin kabulü gerçekleştirilerek devreye alınıyor. Kullanıcı tarafındaki testleri başarıyla tamamlanan projeyle ilgili TCDD yetkilileri de memnuniyetlerini dile getiriyor.