5 ilde 1,7 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veren YEDAŞ, IBSS danışmanlığıyla entegre ettiği SAP İş Zekası ve Raporlama çözümüyle takip ve raporlama süreçlerini iyileştirdi.
Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde 1,7 milyondan fazla müşteriye kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi dağıtımı hizmeti veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), 2019 yılında kurumsal ve operasyonel mükemmellik alanında Avrupa’nın ilk 10 şirketi arasında olmayı hedefliyor. YEDAŞ, sürdürülebilirlik ve müşteri memnuniyeti temelinde, yenilikçi ve uluslararası bir kurumsal yapı ile faaliyetlerini gerçekleştirmeyi de misyonu olarak belirledi. Elektrik dağıtım pazarı giderek daha da rekabetçi bir ortama dönüşüp “abone” mantığının yerini “müşteri” mantığı alırken, teknolojik olarak en iyi durumda olan şirket, rekabet avantajını da eline geçirecek. Bu vizyonla harekete geçen YEDAŞ, 2011 yılından itibaren gerçekleştirdiği 300 milyon TL’lik teknolojik yatırım bütçesiyle dağıtım şebekesini yeniledi ve Avrupa’daki elektrik dağıtım şirketleriyle aynı düzeye geldi. Şirket, 2015 yılı sonunda toplam 600 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirmiş olacak.
Dağıtım sektörünün “lider” ve “rol model” şirketi olma yolunda büyük adımlar atan YEDAŞ, bu süreçte IBSS’ten SAP İş Zekası ve Raporlama konusunda danışmanlık hizmeti aldı. SAP ISUtilities Projesi Haziran 2013’te uygulamaya koyuldu. YEDAŞ ve IBSS tarafından gerçekleştirilen projeyle, Türkiye’de elektrik dağıtımı sektöründe ilk defa bu kadar kapsamlı bir SAP sistemi kullanıma alındı. YEDAŞ Türkiye’de GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi), OSOS, IS-U, Talep-Tahmin yazılımı, Enerji Analizörleri, Hukuk/İcra Takip Yönetimi Sistemlerini SAP sistemine entegre edip en üst düzeyde kullanabilen ilk ve tek elektrik dağıtım şirketi oldu. Şirket bu projeyle En Başarılı ve Kapsamlı SAP Projesi ödülünü de aldı.
Nurettin Türkoğlu, YEDAŞ Genel Müdürü
- Merkezi ve dünya standartlarında bir raporlama sistemi oluşturmak
- Hızlı ve düzenli raporlama olanağı elde etmek
- Gerçek verilere dayalı, daha etkili ölçümleme sağlamak
- Karar mekanizmalarına destek olacak, anlık raporlar hazırlamak
- Gerçek verilere dayanan, anlık raporların oluşturulması
- Her an erişilebilen, karşılaştırmalı raporlama olanağı
- Çeşitli kaynaklardan beslenen raporlama sistemine tek noktadan erişim
- İş süreçlerinin daha verimli biçimde izlenebilir ve yönetilebilir hale gelmesi
“Daha önce başarıyla tamamlanmış büyük bir projede IBSS ile birlikte çalıştık. Dolayısıyla süreçlerimizi ve karar mekanizmalarımızı çok iyi tanıyan bir ekiple işbirliği yapıyoruz. Öte yandan İş Analitiği uygulamalarında uzmanlaşmış olmaları da danışmanlık hizmetlerinde IBSS’i tercih etmemizde etkili oldu.”
Tüm süreçleri kapsayan teknolojik dönüşüm
YEDAŞ, SAP ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümünün 8 ayrı modülünü 5,5 ay gibi kısa bir sürede kurarak, 2011 yılı başından itibaren canlı kullanıma almayı başardı. Proje dahilinde SAP CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) uygulamasının SAP BCM (İş İletişimi Yönetimi) ile entegrasyonu da sadece 2 ay sürdü. Proje aynı zamanda GIS, SCADA/DMS (Uzaktan Kontrol ve İzleme Sistemi) ve AMR (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) ile entegre çalışan bir SAP IS-U projesi olarak dikkat çekiyor. SAP IS-U projesi hakkında bilgi veren YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, özellikle operasyonel ve müşteri odaklı bir yapı kurmaya, planlama süreçlerini hızlandırıp daha kolay hale getirmeye ve ihtiyaç duyulan verilere gerçek zamanlı erişebilmeye odaklandıklarını belirtiyor. Projenin birimler arası iş akışını hızlandıran ve saha ekiplerini daha kolay takip edilebilir hale getiren özelliklerinin de kendileri için oldukça önemli olduğunun altını çizen Genel Müdür Türkoğlu şunları ekliyor: “YEDAŞ olarak tüm projelerimizde belirlediğimiz standartları yakalamayı hedefliyoruz ve bunun için bazı prensipleri esas alıyoruz. Bu prensipleri; üst yönetim desteği, kullanıcı katılımı, kapsam yönetimi, gerçekçi beklentiler ve ihtiyaçların net biçimde belirlenmesi olarak sıralayabiliriz.”
YEDAŞ, SAP IS-U projesinin kilit bileşenlerinden biri olan İş Zekası ve Raporlama modülünde IBSS ile birlikte çalıştı. 166 kişilik proje ekibine IBSS’in 6 kişilik uzman kadrosu yerinde eşlik etti ve SAP IS-U ile eş zamanlı olarak YEDAŞ İş Zekası ve Raporlama Projesi de birlikte yürütüldü. IBSS’in daha önce Çalık Holding ile pek çok projede başarıya imza attığını belirten Türkoğlu, Holding genelindeki deneyimli işbirliği ve süreçleri izlemede gösterdiği başarıdan dolayı IBSS’i tercih ettiklerini açıklıyor: “Bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerde sergiledikleri üstün başarı, IBSS ile çalışmamızda etkili oldu. Öte yandan İş Analitiği uygulamalarında uzmanlaşmış olmaları da danışmanlık hizmetlerinde IBSS’i tercih etmemizde etkili oldu.”
Anlık hazırlanan raporlar
Proje ile birlikte, eski sistemde kullanılan 150 civarındaki rapor, SAP İş Zekası ürününün aynı rapor içerisinde farklı boyutlarda analiz yapma fırsatı sunması sayesinde 35 adete düşürüldü. Bu raporlar SAP IS-U BW sisteminden temin edilebilir hale geldi. Sayaç Okuma, Tahakkuk ve Faturalama, Sözleşme Yönetimi, Abonelik ve CRM gibi alt modülleri kapsayan bu raporlar ile birlikte YEDAŞ, saha çalışanlarının performanslarını daha etkili ölçümlemeye ve bunları gerçek verilere dayanarak raporlamaya başladı. Proje sonucunda raporların, EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) istediği formatta, manuel bir müdahaleye gerek kalmadan, tamamen sistem üzerinden alınabilmesi sağlanırken, CRM ve Abonelik süreçleri de verimlilik açısından ölçülebilir oldu. YEDAŞ bugün Müşteri, Borç, Tarife Analizi, Risk, Kaçak, Ödeme Analizi gibi, elektrik dağıtım sektöründe büyük önem arz eden iş süreçlerini kolay ve net biçimde izleyip raporlayabiliyor.